Pomodoro Tekniği Nedir? Uygulaması ve Faydaları 2023 Tüm Detaylar

09-03-2023 14:58
Pomodoro Tekniği Nedir? Uygulaması ve Faydaları 2023 Tüm Detaylar

Pomodoro tekniği zamanı çok daha etkin ve verimli kullanmak adına geliştirilen bir zaman yönetimi tekniğidir. Bu teknik çalışmaları kısa seanslara ayırır ve her seansı mini molalar takip eder. Böylelikle uzun soluklu çalışmalar bile kısa periyotlarla tamamlandığı için çalışmayı yapan kişiler tarafından çok daha hızlı ve verimli bir şekilde halledilir.


Pomodoroyu Kim Buldu?


1980’li yılların sonlarında Francesco Cirillo tarafından geliştirilen Pomodoro tekniği, ismini domates şeklindeki zamanlayıcıdan almıştır. Pomodoro İtalyancada domates demektir.

Cirillo, çalışmalarına konsantre olmak ve ödevlerini bitirmek için mücadele ediyordu. Kendini bu süreçten sıkılmış ve bunalmış hissederek kendisine sadece önündeki işe odaklandığı 10 dakikalık bir çalışma süresi ayırdı. Sonradan bu süreyi uzatarak 25 dakikaya çıkardı ve çok daha fazla verim aldığını gördü. Uyguladığı bu taktikten cesaret alarak domates (İtalyanca pomodoro) şeklinde bir mutfak sayacı buldu ve böylelikle Pomodoro Tekniği doğdu.

Pomodoro tekniği 1980’li yılların sonlarından itibaren çalışma sorunu yaşayan ve zamanı yönetemeyen, vaktini etkili ve verimli kullanamayan birçok kişi tarafından uygulanmış ve verimli sonuçlar doğurduğu tespit edilmiştir. 

 


 

Pomodoro Tekniği ile Ders Çalışma


Pomodoro tekniği ile ders çalışmak gayet basit ve uygulanabilir bir yöntemdir. Bu teknikle ders çalışmaya karar verenler pomodoro tekniğini rahatça öğrenip uygulamaya başlayabilirler.

Teknikten en yüksek verimi almak için yedi ila yirmi gün boyunca pomodoro tekniği ile çalışmaya devam etmek gerekir.

Bu süre içerisinde öğrenciler hem zamanı etkin kullanmayı öğrenir hem de çalışmalardan verim almaya başlarlar.

Özellikle bir türlü çalışmaya başlayamadıkları, gözlerinde büyüttükleri ve daha çok zorlandıkları dersleri pomodoro tekniği ile çalıştıklarında tam ve etkin bir öğrenme daha hızlı bir şekilde gerçekleşir.

Gün boyunca çalışılacak her ders için zaman kısa aralıklara bölünür ve çalışma sonlarında kısa molalar verilir. Her bir çalışma periyodu "Pomodoro” olarak adlandırılır.


Pomodoro tekniği nasıl uygulanır?

·Hedefler

Öncelikle yapılacak çalışma seçilir ve bu çalışma kısa seanslara bölünür. Bu işlem çalışmayı takip edebilmek açısından da çok önemlidir.

·Çalışma

Zamanlayıcı 25 dakikaya ayarlanır ve 25 dakika boyunca odaklanarak ve tamamen konsantre olunarak çalışmaya başlanır. Çalışma boyunca başka bir işle ilgilenmemeye ve dikkat dağıtıcı tüm faktörlerden etkilenmemeye özen gösterilmelidir.

Bu süre boyunca bölünmemek alınacak verim açısından çok önemlidir.

Yapılacak diğer işler mola zamanına ertelenmeli ve 25 dakika boyunca başkaları tarafından da rahatsız edilmemeye özen gösterilmelidir.

·Mola

25 dakikalık çalışma periyodu dolduktan sonra çalışmanın neresinde olunursa olunsun mutlaka 5 dakika mola verilir. Bu molalarda ders çalışmamak çok önemlidir. Mola sürelerinde olabildiğince ders dışı aktivitelerde bulunulmalı ve kafa dağıtılmalıdır. 5 dakikalık kısa molada hareket etmek, bir şeyler atıştırmak ya da çay kahve hazırlamak, balkondan ya da pencereden temiz hava almak zihni boşaltmak için yapılabilecek güzel aktivitelerdendir.

·Döngü

Mola tamamlandıktan sonra tekrar zamanlayıcı ayarlanır ve 25 seanslık çalışma sürdürülmeye devam edilir ve sonrasında yine 5 dakikalık kısa mola verilir. Aynı döngü sürdürülmeye devam edilir ve birbirini takip eden pomodorolar böylelikle tamamlanarak devam eder. Aynı zamanda bir planlama defteri ya da çalışma programı çizelgesi tutularak tamamlanan pomodorolar ya da eksik kalan çalışmalar o listelerde tutularak geriye dönük eksiklerin de telafisi çok daha kolay tamamlanabilmektedir.

·Uzun Mola

4 pomodoro tamamlandıktan sonra 15 ya da 20 dakikalık bir uzun mola verilir. Gün içerisinde tekrarlanan her 4 pomodorodan sonra bu uzun mola tekrarlanmalıdır. Herkes kendi pomodoro tekniğini kendi zaman dilimlerine göre de ayarlayabilir. 25 dakika çalışma ve 5 dakika kısa mola verimlilik açısından uygun olsa da herkesin çalışabileceği zaman aralıkları da farklılık gösterebilir. Önemli olan çalışma seansının kısa olması ve her çalışma tamamlandığında kısa mola verilmesi bu sürekliliğinin sağlanması ve 4 seans sonunda uzun mola verilmesidir. Ayrıca çalışmalarda konsantrasyonun sağlanması, ders anında başka hiçbir şeyle ilgilenilmemesi ve molalarda da tamamen ders dışı aktivitelerin yapılarak zihnin rahatlatılmasıdır.

·Rapor

Gün tamamlandığında kaç pomodoro uyguladığınızı, toplam çalıştığınız ders saatini, kısa molalarınıza uyup uymadığınızı bir liste tutarak raporlamanız verimlilik ölçümü ve performans takibi açısından çok önemlidir. Böylelikle alınan verim daha net gözle görünür bu da çalışmaya devamlılığı sağlayarak programa uyum oranını artırır.

 

 

Pomodoro Tekniği: Üretken ve Çalışkan Olmak


Odaklanma gerektiren ders çalışma aktivitesi için Pomodoro tekniği oldukça faydalıdır. Sınavlara hazırlanan ve düzenli çalışmak zorunda olan her öğrencinin kişisel disiplinine yardımcı olacak ve üretkenliğini artıracaktır.
Pomodoro tekniği sayesinde öğrenciler zamanı etkili ve verimli kullanmayı öğrenirler. Böylelikle derslerdeki başarıları artar ve ders çalışma isteksizliği ile daha kolay başa çıkabilirler.
Ayrıca pomodoro tekniği öğrencilere doğru plan program yapma alışkanlığı da kazandırır. Günü doğru bir şekilde planlayabilen öğrenciler haftalık ve aylık hedeflerini de daha rahat ve kolay gerçekleştirebilirler.
Aynı zamanda ders çalışmak dışındaki aktivitelerini de ne zaman gerçekleştirebileceklerini bildiklerinden kendilerine de zaman ayırabilirler.
Ailelerine, sosyal hayatlarına ve özel hayatlarına daha rahat vakit ayırabildikleri için derse karşı duydukları olumsuz yargılar da kaybolur ve çalışmalardan aldıkları verim artar.

Gün içerisinde 8 saat ders çalışması gereken bir öğrenci için 8 saat çok uzun bir süredir. Yani algısal olarak 8 saat olarak çalışacak olmak çalışmaları gözünde büyütmesine sebebiyet verir. Fakat 8 saati 25’er dakikalık seanslara böldüğünde, çalışmaya başlamak ve çalışmaları tamamlamak gözüne daha kolay görünür. Bu yüzden çalışmaya bir türlü başlayamamak gibi bir olumsuzlukla karşılaşmazlar.
Başlamak daha kolay olduğu için dersleri zamanında bitirmek de daha kolay olur ve hedefler böylelikle zamanında tamamlanmış olur.
25’er dakikalık seanslar daha çabuk tamamlanır ve seans tamamlandığında öğrenci için bir işi bitirmiş olmanın motivasyonu sağlanır.
Böylelikle daha kısa sürede dersleri tamamlayabildiği için motivasyonu ve öz güveni de artar.

 

 

Francesco Cirillo'nun Oyunu Değiştiren Pomodoro Tekniği


 

Pomodoro tekniği Francesco Cirillo tarafından zaman yönetimini sağlamaya yönelik geliştirilen bir çalışma tekniğidir.

Cirillo'nun ana çıkış noktası, daha az zaman ve olması gereken çaba ile daha iyi sonuçlar elde etmenin yollarını bularak her zaman verimliliği artırmak olmuştur.

Yetiştirilemeyen işler, bitmeyen sorumluluklar, başlanamayan dersler biriktikçe herkes doğru bir zaman yönetimi planlamasına ihtiyaç duyar. Özellikle KPSS sınavına hazırlanan öğrenciler için çok faydalı olacağı inancındayız.

Fakat insanların çoğu bu zaman yönetimini nasıl yapacaklarını bilmedikleri için işler gözünde büyüdükçe büyür ve bir türlü başlayamazlar. Başlayamadıkları için de zamanında bitiremedikleri işler biriktikçe birikir ve bu sefer işin içinden çıkılmaz bir hal alır.

Durum böyle olunca da günümüzün popüler tekniklerinden biri olan Pomodoro tekniğini uygulamakta büyük yarar vardır.

Son yıllarda özellikle öğrenciler tarafından benimsenen ve sıklıkla uygulanan bir teknik olan pomodoro tekniği hem uygulaması kolay hem de kolay öğrenilebilir bir teknik olduğu için sıklıkla tercih edilmiştir.

Bu teknikte amaç, hedefi belirledikten sonra o hedefi gerçekleştirmek için zamanı parçalara bölmek ve seans tamamlandığında kısa molalar vererek bu döngüyü sürdürmektir.

Öğrenciler özellikle günlük çalışması gereken ders saatini kısa parçalara böldüklerinde daha kolay ders çalışmaya başlayabilir ve günlük hedeflerini daha kolay tamamlayabilirler.

Pomodoro tekniği üretkenliği ve verimliliği artıran bir tekniktir. Uygulaması ve öğrenmesi basit ve kolaydır. Kişileri zamana karşı mücadele etmek yerine, sahip oldukları zaman dilimi içerisinde çalışmaya teşvik eder.

Pomodoro tekniği, sahip olduğu zamanda ne yaptığını görmek isteyen evde çalışanlar, daha etkili ve verimli ders çalışmak isteyen öğrenciler ve iş yerinde veya kişisel projelerinde kendilerini geliştirmek isteyen herkes tarafından kullanılabilen bir tekniktir. Bu tekniğin uygulanması için bir zamanlayıcı ve kağıt kalem olması yeterlidir.

 

Pomodoro Tekniği Hayatınızı Nasıl Değiştirebilir?


 

Pomodoro tekniği ile çalışmalarını sürdüren kişiler daha disiplinli ve verimli bir şekilde çalışabilirler. Pomodoro tekniği zamanı etkili kullanmak isteyen kişiler tarafından en çok tercih edilen zaman yönetimi tekniklerinden biridir.

Pomodoro tekniği sayesinde kişiler;

 

  • ·Günü daha verimli kullanmakla beraber motivasyonlarını da artırabilirler,
  • ·Kendilerine de daha fazla zaman ayırabilirler,
  • ·Bitmek bilmeyen ve gözlerinde büyüttükleri işleri çok daha kolay ve verimli bir şekilde halledebilirler.
  • ·Günlük çalışmaları gereken toplam saati daha kolay tamamlayabilirler.
  • ·Odaklanma ve konsantrasyon problemiyle çok daha rahat başa çıkabilirler.
  • ·Kendilerini zamana göre ayarlamak yerine zamanı kendilerine göre ayarlayarak çok daha fazla işi daha kısa sürede bitirebilirler.

 

Uygulaması basit ve sürdürülebilirliği kolay olan pomodoro tekniği sayesinde çalışmalardaki verimlilik büyük ölçüde artmış ve başarı oranında da ciddi bir yükselme gözlemlenmiştir. Özellikle çalışma hayatı olan ve sınavlara hazırlanan öğrenciler için pomodoro tekniği verimlilik açısından en verimli zaman yönetimi tekniklerinden biri olmuştur.

Pomodoro Tekniği: Zaman Yönetimi Rehberi


 

Doğru bir zaman yönetimi planlaması yaparak çalışmalarını sürdürmek isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen pomodoro tekniği uygulaması da en basit zaman yönetimi tekniklerinden biridir.

Pomodoro tekniği ile çalışmak isteyen kişiler hedeflerini doğru bir şekilde ve gerçekçi olarak belirleyerek işe koyulmalıdır.

Hedef belirledikten sonra çalışmaları 25’er dakikalık seanslara bölmek işi daha kolay ve basit bir şekilde tamamlamaya yardımcı olacaktır.

Her seans bitiminde ise 5 dakikalık aralar vermek gerekir. Bu da zihni dinlendirmeye yardımcı olacak ve kişinin kendine zaman ayırmasına imkan sağlayacaktır.

Ayrıca 4 adet 25’er dakikalık seansların bitiminde ise 15- 20 – 25 dakikalık uzun molalar verilmelidir. Bu uzun molalar da deşarj olmak için ve dersten uzaklaşarak dinlenmek için uygun periyotlar olacaktır.

Molalar aksatılmamalıdır ki hem öğrenilen bilgiler kayda geçsin hem de iş dışı faaliyletlerin de gerçekleşmesine imkan sağlansın. Böylelikle ders çalışılan ya da iş yapılan süre boyunca kişilerin sıkılması ve bunalması çok mümkün olmayacaktır.

Çünkü 25 dakika çok çabuk geçecek ve odaklanma sorunu da yaşanmayacaktır.

Pomodoro tekniğini uygulamak isteyen kişiler aynı zamanda disiplinli olmalılardır ki bu tekniği uzun süre devam ettirerek gerçek başarıyı sağlayabilsin.

Pomodoro tekniği sürdürülebildiği sürece faydalıdır. 1-2 gün gerçekleştirilip bırakınca bir faydasını görmek çok mümkün olmayacaktır.

 En gerçekçi verimi almak için en az 20-21 gün boyunca sürdürmeye devam etmek gerekir. Disiplinli ve planlı bir şekilde ilerlendiği sürece uygulaması oldukça basit bir tekniktir.

Ama esnetmemek gerekir. Mesela çalışma sürelerini çok kısa tutmak, mola sürelerini keyfi olarak uzatmak ya da çalışma esnasında farklı aktivitelerle ilgilenmek; cep telefonu, televizyon vb. araç gereçlerle dikkati dağıtmak çalışma verimliliğini düşürür.

Ayrıca çalışacağınız ortam ses, gürültü vb. koşullar bakımından elverişsiz ise yine çalışmalarda tam anlamıyla bir verimlilik sağlanamayabilir.

Çalışma zamanı sadece işe- derse konsantre olmak, mola sürelerinde ise tamamen iş- ders dışı aktivitelerle meşgul olmak gerekir. Böylece istenen verim çok daha kısa sürede alınır ve motivasyon yükselerek çalışmalarda maksimum başarıya ulaşılır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.